MAT & BOENDE

Vad behöver du tänka på?

Jag vet att utbudet av burar och tillbehör till hamster i Sverige  tyvärr, är väldigt dåligt. Sverige ligger väldigt mycket efter när det kommer till bla, burar, foder, hjul osv.

Jag beställer hellre online i olika butiker, oftast ej svenska butiker, men butiker som är säkra att köpa ifrån. Jag tänkte att jag skulle tipsa om butiker som jag beställer ifrån ofta (KOMMER INOM KORT), vad ni kan köpa till ert foder och även tillbehör till buren.

BURAR


Burar är oftast inte det ultimata att köpa i djuraffär.
Jag har blandat samlalådor, akvarium och garderober.
Ju större bur du har, desto bättre, roligare att inreda så naturligt som möjligt med tunnlar och andra roliga gömställen och grävmöjligheter.

- Akvarium är lätt att hitta på någon köp/sälj-sida på nätet, tex Blocket. Du kan få en stor bur för ett billigt pris och det medför även ett trevligare boende till din hamster. Lock behöver tillverkas för att hålla din hamster säker.

-Samlalåda är det billigaste alternativet, lådorna är lite tråkiga, och precis som till akvarium behöver du fixa ett lock så hamstern inte kan rymma eller skadas av andra djur.
Lådan på 130 liter är okej i storlek, större bur är såklart bättre.

-Garderob/eget bygge/detolf (Ikea) är mycket trevligare och roligare att inreda, att kunna bygga och skapa olika rum och utrymmen. Lock är ett måste även här. 

* När du köper hamster av mig så godkänner inte jag burar som är mindre än en samlalåda och inte heller gallerbur eller burar med våningar.

FODER


Att blanda eget foder är inte lätt, det är inget man gör i en handvändning, det krävs kunskap om olika näringsvärden mm. Men att få recept från en duktig uppfödare är desto enklare, jag för egen del delar gärna med mig av recept jag har, för jag anser att hamstrar är värda det bästa i matväg.

Foder till hamstrar innebär inte att du går till närmaste mat eller djurbutik och köper färdigt på påse, en välmående hamster är viktigt, du ser på hull och päls om en hamster får bra eller dåligt foder. Därför ska du blanda foder själv till din hamster och använda dig av ett recept från en duktig uppfödare. 

Ett foder i butik består till största delen av alldeles för mycket fett, även artificiella färgämnen, men även andra näringsvärden är totalt fel, tex kalcium/fosfor.
Min önskan är att de som köper hamster av mig är intresserade av att ge den hamster de köper, ett gott och långt liv genom ett bra foder. 

Foder innebär också att du som djurägare ska se till att hamstern ska kunna följa sitt naturliga beteende, vilket innebär att de skalar och plockar med olika fröer. Köper du då i stället ett färdigt foder av pellets så tar du bort en stor del av deras beteende, därför skickar jag alltid med recept på foder, det är inte jobbigt och heller inte krångligt att blanda själv. Vill man inte blanda själv så kan du köpa färdigt av mig eller beställa från tex Mixerama.


Vilket burströ och bäddmaterial?


Jag rekommenderar Millamore, helt dammfritt!
Millamore Premium passar både lång och korthår.
Millamore Supersoft passar korthår, ej långhår.

Annars fungerar alspån väldigt bra också.
Passar både lång och korthår, men dammar lite.

Vanligt spån är inget jag rekommenderar överhuvudtaget, det kan bli jobbigt för Dig själv med allt damm, men det blir då ännu jobbigare för Er hamster, så undvik det. 

Bäddmaterial?
EJ hamstervadd!
Vanligt ofärgat toalettpapper, tex från Ica eller Willys, det billigaste alternativet de har.
Du behöver inte ge något annat.

Vilket hjul?


Diameter på hjulet ska vara minst 28 cm, gärna större.
Hamsterns kropp ska vara rak i ryggen när den springer i hjulet.

Jag rekommenderar jag ett trähjul som finns att köpa på bla Zooplus, det absolut bästa hjul jag nånsin har haft, det låter inget och springytan är av kork, så det är mjukt och bra för deras tassar.

Vad det gäller tefat, så är det inget jag rekommenderar alls, hamstern väljer tyvärr då att springa på fel sätt, de väljer istället att böja ryggen i sidled. 

Millamore Premium
Millamore Premium

Sök gärna efter hamsterscaping på google, det finns även en grupp på Facebook, Hamsterscaping Sverige.
Att inreda en bur så naturligt som möjligt ger dig en nöjd och glad hamster. Tänk träprodukter, Korktunnlar, blästrad vinranka, hötunnel, videtunnel mm, inred med fantasi och skapa en bur som din hamster trivs i. 

Be-Bopz 2005-2023
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!